graphic-ccli-trademark.svg CCLI Trademark Logo graphic-ccli-trademark.svg CCLI Trademark Logo graphic-songselect-trademark.svg CCLI SongSelect Logo icon-megaphone-circle-line.svg Icon Megaphone icon-press-kit Press Kit Icon icon-fact-sheet Fact Sheet Icon icon-megaphone-circle-line-mobile.svg Icon Megaphone icon-close-filled.svg Icon Close icon-close-white.svg Icon Close icon-close-blue.svg Icon Close icon-earth-filled.svg Icon Earth icon-earth-line.svg Icon Earth Outline icon-finder-filled.svg Icon Finder Filled icon-finder-filled.svg Icon Finder Filled icon-headset-line.svg Icon Headset Line icon-headset-line.svg Icon Headset Line icon-letter-and-envelope-line.svg Icon Letter and Envelope Line icon-movie-download-line.svg Icon Movie Download Line icon-music-note-circle-line.svg Icon Music Note Circle Line icon-new-window-line.svg Icon New Window Line icon-new-window-line-blue.svg Icon New Window Line icon-page-ribbon-line.svg Icon Page Ribbon Line icon-person-filled.svg Icon Person Filled icon-person-filled.svg Icon Person Filled icon-play-circle.svg Icon Play Circle icon-recent-articles-line.svg Icon Article Line icon-stop-circle.svg Icon Stop Circle icon-play-pressed-circle.svg Icon Play Pressed Circle icon-question-mark-circle.svg Icon Question Mark Circle icon-quotation-end.svg Icon Quotation End icon-quotation-start.svg Icon Quotation Start icon-quotation-end.svg Icon Quotation End icon-quotation-start.svg Icon Quotation Start icon-sheet-music-line.svg Icon Sheet Music Line icon-shopping-cart-line.svg Icon Shopping Cart Line icon-social-media-facebook-circle.svg Icon Social Media Facebook Circle icon-social-media-google-plus-circle.svg Icon Social Media Google Plus Circle icon-social-media-instagram-circle.svg Icon Social Media Instagram Circle icon-social-media-linkedin-circle.svg Icon Social Media LinkedIn Circle icon-social-media-pinterest-circle.svg Icon Social Media Pinterest Circle icon-social-media-twitter-circle.svg Icon Social Media Twitter Circle icon-social-media-youtube-circle.svg Icon Social Media YouTube Circle icon-social-media-twitter-filled.svg Icon Social Media Twitter Filled icon-stop-button-filled.svg Icon Stop Button Filled icon-translation-filled.svg Icon Translation Filled icon-regional.svg Icon Regional Map Pin icon-globe icon-chat.svg Icon Chat icon-clock-outline.svg Icon Clock Outline icon-headphones-outline.svg Icon Headphones Outline icon-pin-outline.svg Icon Pin Outline icon-article-line-mobile.svg Article Icon icon-music-note-circle-line-mobile.svg Music Note Icon icon-sheet-music-line-mobile.svg Sheet Music Icon icon-nav-mobile-more.svg Navigation More Icon icon-nav-mobile-more.svg Navigation More Icon icon-nav-mobile-song-select.svg Navigation SongSelect Icon icon-nav-mobile-services.svg Navigation Services Icon icon-nav-mobile-support.svg Navigation Support Icon

Vælg din placering

Idealisten

Som film betragtet er “Idealisten” en lidt underlig oplevelse, fordi der vises så meget arkivmateriale og klip fra de forskellige begivenheder, som førte frem til journalisten Poul Brinks dybdeborende undersøgelse af forholdene på Thule-basen.

Med meget jævne mellemrum vises kortere og længere klip, helt tilbage fra 1950’erne og frem til begyndelsen af 1980’erne, og det betyder, at der sådan set er relativt minimalt med skuespil i filmen.

Først hen mod slutningen af filmen svinder mængden af dokumentariske klip, så skuespillerne mere kommer til og får lov at spille de roller, de har. Og de gør det såmænd godt. Peter Plauborg som Poul Brink og Søren Malling som Marius Schmidt.

Ligesom i “9. april” er det først og fremmest reallyd, der præger filmens lydside. Ikke så meget musik, men mere “ægte” lyd. Og det fungerer fint. Det samme gør billedsiden, som er flot, men dog med for mange linselys efter min smag (linselys – eller “lens flare” er, når der bevidst leges med, at sollys reflekteres i kameralinsen og skaber striber af lys hen over skærmen; en teknik, som især instruktører af actionfilm er vilde med).

“Idealisten” er et spændende stykke Danmarkshistorie. Det er historien om regeringschefer, der lyver over for befolkningen, og det er historien om en regering, der er i lommen på amerikanerne, og DR’s ledelse er i lommen på statsmagten.

Historien om Thule-basen og Danmarks relation til Grønland er en kendt og vigtig del af vores historie, og opdagelsen af, at amerikanerne fløj med brintbomber over dansk territorium – og at en lang række ansatte blev alvorligt syge af at rydde op efter et forulykket fly med sådanne bomber – er en historie, der skal fortælles.

Det er gjort nu, i historien om DR-journalisten Poul Brink, som i 1997 modtog Cavlingprisen for at afdække, hvordan danskere og grønlændere blev ført bag lyset trods vores officielle atomvåbenpolitik.

Se hele anmeldelsen på filmogtro.dk

 

« »

CVLI does not necessarily endorse the entire content of any movie listed. Before showing any movie, in whole or in part, please preview and determine if the footage is appropriate for your intended audience.

Gør det rigtige

Deltag med over 100.000 kirker, lejre, kirkelige organisationer og børnepasningscentre i hele verden, der er afhængige af CVLI og Church Video License.

Movie Ideas