graphic-ccli-trademark.svg CCLI Trademark Logo graphic-ccli-trademark.svg CCLI Trademark Logo graphic-songselect-trademark.svg CCLI SongSelect Logo icon-megaphone-circle-line.svg Icon Megaphone icon-press-kit Press Kit Icon icon-fact-sheet Fact Sheet Icon icon-megaphone-circle-line-mobile.svg Icon Megaphone icon-close-filled.svg Icon Close icon-close-white.svg Icon Close icon-close-blue.svg Icon Close icon-earth-filled.svg Icon Earth icon-earth-line.svg Icon Earth Outline icon-finder-filled.svg Icon Finder Filled icon-finder-filled.svg Icon Finder Filled icon-headset-line.svg Icon Headset Line icon-headset-line.svg Icon Headset Line icon-letter-and-envelope-line.svg Icon Letter and Envelope Line icon-movie-download-line.svg Icon Movie Download Line icon-music-note-circle-line.svg Icon Music Note Circle Line icon-new-window-line.svg Icon New Window Line icon-new-window-line-blue.svg Icon New Window Line icon-page-ribbon-line.svg Icon Page Ribbon Line icon-person-filled.svg Icon Person Filled icon-person-filled.svg Icon Person Filled icon-play-circle.svg Icon Play Circle icon-recent-articles-line.svg Icon Article Line icon-stop-circle.svg Icon Stop Circle icon-play-pressed-circle.svg Icon Play Pressed Circle icon-question-mark-circle.svg Icon Question Mark Circle icon-quotation-end.svg Icon Quotation End icon-quotation-start.svg Icon Quotation Start icon-quotation-end.svg Icon Quotation End icon-quotation-start.svg Icon Quotation Start icon-sheet-music-line.svg Icon Sheet Music Line icon-shopping-cart-line.svg Icon Shopping Cart Line icon-social-media-facebook-circle.svg Icon Social Media Facebook Circle icon-social-media-google-plus-circle.svg Icon Social Media Google Plus Circle icon-social-media-instagram-circle.svg Icon Social Media Instagram Circle icon-social-media-linkedin-circle.svg Icon Social Media LinkedIn Circle icon-social-media-pinterest-circle.svg Icon Social Media Pinterest Circle icon-social-media-twitter-circle.svg Icon Social Media Twitter Circle icon-social-media-youtube-circle.svg Icon Social Media YouTube Circle icon-social-media-twitter-filled.svg Icon Social Media Twitter Filled icon-stop-button-filled.svg Icon Stop Button Filled icon-translation-filled.svg Icon Translation Filled icon-regional.svg Icon Regional Map Pin icon-globe icon-chat.svg Icon Chat icon-clock-outline.svg Icon Clock Outline icon-headphones-outline.svg Icon Headphones Outline icon-pin-outline.svg Icon Pin Outline icon-article-line-mobile.svg Article Icon icon-music-note-circle-line-mobile.svg Music Note Icon icon-sheet-music-line-mobile.svg Sheet Music Icon icon-nav-mobile-more.svg Navigation More Icon icon-nav-mobile-more.svg Navigation More Icon icon-nav-mobile-song-select.svg Navigation SongSelect Icon icon-nav-mobile-services.svg Navigation Services Icon icon-nav-mobile-support.svg Navigation Support Icon

Vælg din placering

DUNE: PART TWO

Denis Villeneuves efterfølger til “Dune” fra 2021 er lige så flot og storladen som sin forgænger. Selvom det til tider går lidt hurtigt med både historie og action, er den bestemt værd at se!

EVENTYRET FORTSÆTTER 

Jeg faldt pladask for Dune 1. En fabelagtig indføring i en verden, som giver plads til fantasiens vilde veje. Og en indføring som havde den særlige effekt, at man på en vis måde tror på det. Tror, at det kunne have været sådan. Engang i en fjern, fjern fremtid. Ligesom læsningen af Tolkiens Ringenes Herre giver samme “overbevisende” fortælling, fra en lige så fjern fortid. Eller fra en parallelverden, som Dune-filmene også lægger op til. Vi befinder os med andre ord ikke på jorden, men et helt andet sted i universet, et sted med andre planeter og solsystemer. En verden hvor helt andre kræfter end det, vi kender i vores solsystem, er i spil.

En værdig efterfølger
Jeg indrømmer, at jeg for mange år siden ret hurtigt opgav læsningen af den bog, der er baggrunden for filmen: Klit, skrevet af Frank Herbert, udgivet første gang i 1965. Den greb mig ikke. Men det gjorde altså som sagt første del bogens filmudgave, “Dune 1”. Denis Villeneuve er instruktør, og han er før slået stærkt igennem med science filction-film, Arrival og Blade Runner 2049 (som jeg dog ikke faldt så meget for som forløberen “Blade Runner”).

Så kom 2’eren omsider. Den havde jeg glædet mig til længe. Og skuffet blev jeg heller ikke. Men desværre heller ikke begejstret i samme omfang som med 1’eren. Måske har en af mine medseere ret, når han efterfølgende sagde, at det kan tænkes, at det er som med de tre Ringenes Herre-film, hvor 1’eren er den vidunderlige opstart, 2’eren et lidt mindre gribende mellemspil, og så løftede det sig igen helt op med 3’eren. Måske sker det samme her, hvor der er al grund til at forvente en 3’er, efter en uafsluttet ende på 2’eren. Og “Ringenes Herre 1” var netop en indføring i den anden verden, med god tid til detaljer, til pudsige, finurlige, overraskende skikkelser og steder, hvorimod del 2 satte fuldt fokus på det dramatiske hændelsesforløb og derved mistede en del af det nære, miljøskildrende eventyr. Det samme kan man sige om 1’eren og 2’eren i Dune.

Kampen om krydderiet
Kort om 2’erens historie: Vi befinder os på planeten Arrakis, som er en ren ørkenplanet, egentlig temmelig ubeboelig, men urbefolkningen “fremenerne” finder alligevel deres egen måde at leve på planeten. Planeten har imidlertid én ekstremt vigtig ressource, melange, et krydderi, som på afgørende vis kan forstærke mentaliteten. Så derfor er Arrakis alligevel særdeles attråværdig, og Hakonens-slægten har indtaget magten på planeten og gør, hvad de kan, for at holde urbefolkningen nede og går allerhelst efter at udrydde dem fuldstændigt.

De sidste rester af en af de mere betydningsfulde slægter i universet, Atreides, er blevet bedraget og befinder sig nu skjult på planeten, mor og sønnen, Paul. De er kommet i kontakt med fremenerne i håb om at blive godtaget som deres medspillere. Det lykkes, og efterhånden indtager de hver for sig nogle meget centrale, ledende roller i kampen mod Hakonens-befolkningen.

Religiøse paralleller
I dette spiller det religiøse en afgørende rolle. Der er nemlig hos fremenerne en betydningsfuld mængde såkaldte “fundamentalister”, som tror på profetiske udsagn og forventer en “messias”. Og skridt for skridt ses Paul Atreides mere og mere som denne messias, som kan redde planeten og urbefolkningen. Med en vis modvilje påtager han sig rollen mere og mere, og magter også at få vendt situationen på planeten, så fremenerne overtager styringen af planeten…

Se mere på https://filmogtro.dk/

«

CVLI does not necessarily endorse the entire content of any movie listed. Before showing any movie, in whole or in part, please preview and determine if the footage is appropriate for your intended audience.

Gør det rigtige

Kom sammen med over 100.000 kirker, lejre, kirkelige organisationer og børnepasningscentre i hele verden, der er medlemmer af CVLI og Church Video License.

Film ideer