graphic-ccli-trademark.svg CCLI Trademark Logo graphic-ccli-trademark.svg CCLI Trademark Logo graphic-songselect-trademark.svg CCLI SongSelect Logo icon-megaphone-circle-line.svg Icon Megaphone icon-press-kit Press Kit Icon icon-fact-sheet Fact Sheet Icon icon-megaphone-circle-line-mobile.svg Icon Megaphone icon-close-filled.svg Icon Close icon-close-white.svg Icon Close icon-close-blue.svg Icon Close icon-earth-filled.svg Icon Earth icon-earth-line.svg Icon Earth Outline icon-finder-filled.svg Icon Finder Filled icon-finder-filled.svg Icon Finder Filled icon-headset-line.svg Icon Headset Line icon-headset-line.svg Icon Headset Line icon-letter-and-envelope-line.svg Icon Letter and Envelope Line icon-movie-download-line.svg Icon Movie Download Line icon-music-note-circle-line.svg Icon Music Note Circle Line icon-new-window-line.svg Icon New Window Line icon-new-window-line-blue.svg Icon New Window Line icon-page-ribbon-line.svg Icon Page Ribbon Line icon-person-filled.svg Icon Person Filled icon-person-filled.svg Icon Person Filled icon-play-circle.svg Icon Play Circle icon-recent-articles-line.svg Icon Article Line icon-stop-circle.svg Icon Stop Circle icon-play-pressed-circle.svg Icon Play Pressed Circle icon-question-mark-circle.svg Icon Question Mark Circle icon-quotation-end.svg Icon Quotation End icon-quotation-start.svg Icon Quotation Start icon-quotation-end.svg Icon Quotation End icon-quotation-start.svg Icon Quotation Start icon-sheet-music-line.svg Icon Sheet Music Line icon-shopping-cart-line.svg Icon Shopping Cart Line icon-social-media-facebook-circle.svg Icon Social Media Facebook Circle icon-social-media-google-plus-circle.svg Icon Social Media Google Plus Circle icon-social-media-instagram-circle.svg Icon Social Media Instagram Circle icon-social-media-linkedin-circle.svg Icon Social Media LinkedIn Circle icon-social-media-pinterest-circle.svg Icon Social Media Pinterest Circle icon-social-media-twitter-circle.svg Icon Social Media Twitter Circle icon-social-media-youtube-circle.svg Icon Social Media YouTube Circle icon-social-media-twitter-filled.svg Icon Social Media Twitter Filled icon-stop-button-filled.svg Icon Stop Button Filled icon-translation-filled.svg Icon Translation Filled icon-regional.svg Icon Regional Map Pin icon-globe icon-chat.svg Icon Chat icon-clock-outline.svg Icon Clock Outline icon-headphones-outline.svg Icon Headphones Outline icon-pin-outline.svg Icon Pin Outline icon-article-line-mobile.svg Article Icon icon-music-note-circle-line-mobile.svg Music Note Icon icon-sheet-music-line-mobile.svg Sheet Music Icon icon-nav-mobile-more.svg Navigation More Icon icon-nav-mobile-more.svg Navigation More Icon icon-nav-mobile-song-select.svg Navigation SongSelect Icon icon-nav-mobile-services.svg Navigation Services Icon icon-nav-mobile-support.svg Navigation Support Icon

Vælg din placering

PSYCHO

Alfred Hitchcocks low-budget thriller skabte stor furore, da den kom i biograferne i 1960. Men kan filmen stadig skræmme, overraske og imponere mere end 60 år efter premieren?

DE SKJULTE SIDER 

Alfred Hitchcocks berømte thriller bliver af nogen betragtet som en af de første slasher-film. Det vil sige en film, hvor en psykopatisk morder systematisk dræber sine ofre. Selvom filmens mordscener gjorde stort indtryk i 1960, er det set med nutidens briller ikke helt fair at sætte den i denne bås. Filmen er alt for raffineret til at høre hjemme i eftertidens mere primitive splat og gys. Hitchcock søgte grænserne i sine film, men i denne film er balancen mellem en god historie, et spændende psykologisk aspekt og fremragende filmmusik intakt. Derfor giver ny-indspilningen fra 1998 intet nyt. Den og de senere Psycho-film trækker nærmere Hitchcocks mesterværk ned på det trivielle.

Det psykologiske plot
Filmen, som er bygget over en bog af Robert Bloch, handler om kvinden Marion, som fristes til at stjæle $40.000 for at få sin elsker, da hun har chancen. Flugten med pengene fører hende til en overnatning på Bates Motel, som bestyres af den ensomme Norman, som bor alene på stedet med sin stærkt dominerende mor. Den overnatning kommer Marion til at fortryde. Forskellige personer opsøger Bates Motel i jagten på Marion, og vi følger, hvordan de konfronteres med Norman og hans mor.

Det fornemmes hurtigt, at der er noget grundlæggende galt på Bates Motel, og vi kommer dybere og dybere ind i det raffinerede psykologiske plot, som Hitchcock er en mester i at udfolde – ikke mindst på et dybde-psykologisk plan. Handlingen spiller på erotikkens magt i forhold til den smukke Marion og de forskellige mænd, hun møder. Det er et tema, som også Hitchcocks senere berømte film “Fuglene” (1963) tematiserer – bare med omvendt fortegn. Selvom opholdet på Bates Motel fylder mest i filmen, har forhistorien, som fylder den første tredjedel, også en betydning. Derfor har filmen også mere at tilbyde end blot suspense og uhygge. I modsætning til sine efterfølgere går den ikke over grænsen, selvom den berømte brusebads-scene kommer tæt på.

Andet godt
Den fantastiske filmmusik af Bernard Herrmann giver en god balance mellem billeder og lyd og giver musikken en usædvanlig selvstændig rolle…

Se mere på www.filmogtro.dk

« »

CVLI does not necessarily endorse the entire content of any movie listed. Before showing any movie, in whole or in part, please preview and determine if the footage is appropriate for your intended audience.

Gør det rigtige

Kom sammen med over 100.000 kirker, lejre, kirkelige organisationer og børnepasningscentre i hele verden, der er medlemmer af CVLI og Church Video License.

Film ideer