graphic-ccli-trademark.svg CCLI Trademark Logo graphic-ccli-trademark.svg CCLI Trademark Logo graphic-songselect-trademark.svg CCLI SongSelect Logo icon-megaphone-circle-line.svg Icon Megaphone icon-press-kit Press Kit Icon icon-fact-sheet Fact Sheet Icon icon-megaphone-circle-line-mobile.svg Icon Megaphone icon-close-filled.svg Icon Close icon-close-white.svg Icon Close icon-close-blue.svg Icon Close icon-earth-filled.svg Icon Earth icon-earth-line.svg Icon Earth Outline icon-finder-filled.svg Icon Finder Filled icon-finder-filled.svg Icon Finder Filled icon-headset-line.svg Icon Headset Line icon-headset-line.svg Icon Headset Line icon-letter-and-envelope-line.svg Icon Letter and Envelope Line icon-movie-download-line.svg Icon Movie Download Line icon-music-note-circle-line.svg Icon Music Note Circle Line icon-new-window-line.svg Icon New Window Line icon-new-window-line-blue.svg Icon New Window Line icon-page-ribbon-line.svg Icon Page Ribbon Line icon-person-filled.svg Icon Person Filled icon-person-filled.svg Icon Person Filled icon-play-circle.svg Icon Play Circle icon-recent-articles-line.svg Icon Article Line icon-stop-circle.svg Icon Stop Circle icon-play-pressed-circle.svg Icon Play Pressed Circle icon-question-mark-circle.svg Icon Question Mark Circle icon-quotation-end.svg Icon Quotation End icon-quotation-start.svg Icon Quotation Start icon-quotation-end.svg Icon Quotation End icon-quotation-start.svg Icon Quotation Start icon-sheet-music-line.svg Icon Sheet Music Line icon-shopping-cart-line.svg Icon Shopping Cart Line icon-social-media-facebook-circle.svg Icon Social Media Facebook Circle icon-social-media-google-plus-circle.svg Icon Social Media Google Plus Circle icon-social-media-instagram-circle.svg Icon Social Media Instagram Circle icon-social-media-linkedin-circle.svg Icon Social Media LinkedIn Circle icon-social-media-pinterest-circle.svg Icon Social Media Pinterest Circle icon-social-media-twitter-circle.svg Icon Social Media Twitter Circle icon-social-media-youtube-circle.svg Icon Social Media YouTube Circle icon-social-media-twitter-filled.svg Icon Social Media Twitter Filled icon-stop-button-filled.svg Icon Stop Button Filled icon-translation-filled.svg Icon Translation Filled icon-regional.svg Icon Regional Map Pin icon-globe icon-chat.svg Icon Chat icon-clock-outline.svg Icon Clock Outline icon-headphones-outline.svg Icon Headphones Outline icon-pin-outline.svg Icon Pin Outline icon-article-line-mobile.svg Article Icon icon-music-note-circle-line-mobile.svg Music Note Icon icon-sheet-music-line-mobile.svg Sheet Music Icon icon-nav-mobile-more.svg Navigation More Icon icon-nav-mobile-more.svg Navigation More Icon icon-nav-mobile-song-select.svg Navigation SongSelect Icon icon-nav-mobile-services.svg Navigation Services Icon icon-nav-mobile-support.svg Navigation Support Icon

Vælg din placering

PASFORFALSKEREN

I Berlin under krigen forfalsker den unge jøde Cioma Schönhaus identitetspapirer, så jøder kan flygte fra nazismen. Han overlever ved snarrådighed, charme, frækhed og held.

EN UBEKYMRET JØDE 

I et regime med fokus på at holde styr på alle undersåtter, bliver identitetspapirer væsentlige. Sådan var det også under nazisternes herredømme. Og når identitetspapirer er helt nødvendige, får dygtige falsknere en central rolle. Det har flere film fra anden verdenskrig allerede skildret. En af dem, der kunne lave fremragende falske papirer, var Cioma Schönhaus, hvis erindringer udkom i 2004. “Pasforfalskeren” er filmatiseringen af disse erindringer. Så vidt, vi kan skønne, er filmen loyal mod bogen, som vi ikke har læst. Inden Cioma Schönhaus døde i 2015 har instruktøren talt med ham. Alle navngivne personer er virkelige. Begivenhederne er også virkelige, selvom noget af det virker ret utroligt.

Gemt i offentligheden
Cioma Schönhaus (Louis Hofmann) er en ung jøde, som bor sammen med sin jødiske ven Det Kassriel (Jonathan Berlin). Ciomas forældre og bedstemor er deporteret mod øst, og alle deres ejendele er beslaglagt af nazisterne. De to unge mænd bor i et af lejlighedens værelser i Berlin og må egentlig ikke benytte de andre rum. Enkefru Peters (Nina Gummich) er opgangens skrappe værtinde. Cioma har en uddannelse som grafiker. Når han i slutningen af 1942 er sluppet for deportation, skyldes det, at han arbejder på en våbenfabrik.

Cioma er udadtil en sorgløs, ung mand, der klarer sig igennem vanskelige situationer ved hjælp af snarrådighed, charme, frækhed og held. Han mener, man bedst kan gemme sig i fuld offentlighed. Han går uden jødestjerne. Han tager sporvognen. Han går frimodigt på restaurant med sin kæreste. Alt sammen noget, der ikke er tilladt for jøder. Han er skødesløs og glemmer eller taber sin pung og sine papirer. Hans humør og hans dumdristighed er en kontrast til alt det forfærdelige. “Du overvurderer dig selv og undervurderer farerne,” siger vennen Det til ham.

Forbindelse med bekendelseskirken
En god forfalskning er et lille kunstværk, mener Cioma. Han kan tegne og vil gerne ind på Kunstakademiet. Han begynder i det små at lave forfalskninger og opdager, at han er ret god til det. Juristen Franz Kaufmann (Marc Limpach) er medarbejder ved et sogn i Berlin, som hører til bekendelseskirken (som fx Dietrich Bonhoeffer også gjorde). Kaufmann organiserer et netværk, som hjælper jøder med at flygte for nazisterne. Han får fat i Cioma og sætter ham til at forfalske identitetspapirer. På et tidspunkt bliver Cioma fyret fra fabrikken, og han flytter ind i et værelse, som Kauffmann råder over. Cioma har ikke noget imod, at hans talent bruges til at hjælpe mennesker i nød, men vi får ikke indtryk af, at han drives af idealisme. Hans motivation er de rationeringsmærker, som Kaufmann betaler med. Rationeringsmærkerne giver Cioma mulighed for at indynde sig hos en pige (Luna Wedler), der bliver hans kæreste…

Se mere på https://filmogtro.dk/

« »

CVLI does not necessarily endorse the entire content of any movie listed. Before showing any movie, in whole or in part, please preview and determine if the footage is appropriate for your intended audience.

Gør det rigtige

Kom sammen med over 100.000 kirker, lejre, kirkelige organisationer og børnepasningscentre i hele verden, der er medlemmer af CVLI og Church Video License.

Film ideer